Про стан ринку праці у Тернопільському районі (Байковецька , Білецька , Великоберезовицька , Великобірківська , Великогаївська , Підгороднянська територіальні громади) станом на 01 жовтня 2022 року
опубліковано 06 жовтня 2022 року о 12:25

Незайняті та безробітні громадяни. Протягом вересня 2022 року у Тернопільський міськрайонний центр зайнятості в пошуках роботи звернулися 42 особи з числа проживаючих в Тернопільському районі, що на 31 особу менше, ніж за аналогічний період минулого року (73 особи). Чисельність незайнятого населення, що перебували на обліку протягом січня-вересня 2022 року з урахуванням зареєстрованих на початок року склала 829 осіб, що на 624 особи менше, ніж за аналогічний період 2021 року (1453 особи), з них статус безробітного мали 686 осіб, що на 319 осіб менше ніж за аналогічний період 2021 року (1005 осіб).

Станом на 01 жовтня 2022 року на обліку в центрі зайнятості перебували 191 незайнятих громадян, що проживають в Тернопільському районі (на 01 жовтня 2021 року – 672 особи), з них - статус безробітного мали 180 осіб, що на 150 осіб менше ніж на аналогічну дату минулого року (330 осіб). Жінки складають 68,3 % від загальної чисельності безробітних (123 особи). Зменшився відсоток молоді до 35 років серед безробітних з 32,0 % (105 осіб) на 01.10.2021 року до 24,0 % (46 осіб) на 01.10.2022 року.

Заходи активної політики служби зайнятості. З метою підвищення рівня соціального захисту незайнятого населення на ринку праці, основна увага приділяється реалізації заходів активної політики зайнятості. Так, за січень-вересень 2022 року проведено: 79 тренінгів з техніки пошуку роботи – 108 особи, 52 інформаційних семінари із загальних питань зайнятості – 80 осіб, 1 вебінар «Підготовка резюме» - 1 особа, 1 інформаційний семінар «Семінар з орієнтації на службу в Збройних Силах України» - 3 особи, 1 тренінг «Цифрова грамотність» - 4 особи, 4 групові консультації, у т.ч. із залученням соціальних партнерів – 6 осіб, 1 інформаційний семінар для військовослужбовців та ветеранів АТО/ООС – 2 особи, 3 засідання жіночого клубу «Гармонія» - 6 осіб, 9 профінформаційних семінарів для внутрішньо переміщених осіб – 10 осіб.

З метою організації підприємницької діяльності проводиться інформаційно – роз'яснювальна робота серед населення щодо можливостей започаткування власної справи. За січень-вересень 2022 року проведено 2 семінари «Генеруй бізнес-ідею та розпочни свій бізнес», в яких взяли участь 2 особи, які проживають в Тернопільському районі.

Профорієнтація з зайнятим населенням:

для внутрішньо переміщених осіб, які проживають в місцях масового розміщення спільно із БФ «Рокада» проведено 3 масових заходи за межами ЦЗ – 105 осіб.

У звітному періоді здійснено 7 виїзних профорієнтаційний заходів для жителів населених пунктів Великогаївської, Великоберезовицької, Великобірківської, Байковецької, Білецької, Підгороднянської об’єднаних територіальних громад, під час яких надані інформаційні послуги для 85 осіб.

Працевлаштування. За січень-вересень 2022 року за сприянням Тернопільського міськрайонного центру зайнятості на вільні та новостворені робочі місця працевлаштовано 183 незайнятих громадян, з числа осіб, що проживають в Тернопільському районі (у січні-вересні 2021 року – 279 осіб).

Професійне навчання. У січні-вересні 2022 року 18 осіб, що проживають в Тернопільському районі, проходили навчання та підвищення кваліфікації шляхом стажування на виробництві на замовлення роботодавців (у січні-вересні 2021 року – 35 осіб).

Надання послуг особам з інвалідністю. У січні-вересні 2022 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 60 осіб з інвалідністю, з яких 56 осіб мали статус безробітного. 3 особи працевлаштовані. Станом на 01 жовтня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебували 22 особи з інвалідністю, які мали статус безробітного. Продовжується робота по наданню послуг, які сприятимуть пришвидшенню працевлаштування осіб з інвалідністю.

Надання послуг учасникам бойових дій, які брали участь в АТО/ООС. У січні-вересні 2022 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 13 безробітних осіб з числа учасників бойових дій, що проживають в Тернопільському районі. 1 особа працевлаштована. Станом на 01 жовтня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебували 2 учасники бойових дій, які мали статус безробітного. Для них і надалі продовжується пошук підходящих варіантів роботи.

Надання послуг внутрішньо переміщеним особам. У січні-вересні 2022 року в міськрайонному центрі зайнятості в пошуках роботи перебували 79 внутрішньо переміщених осіб, з яких - 68 осіб мали статус безробітного. 7 осіб працевлаштовані. Станом на 01 жовтня 2022 року на обліку у центрі зайнятості перебували 22 внутрішньо переміщених осіб, з них – 20 осіб мали статус безробітного. Для них і надалі продовжується пошук роботи.

Вакантні посади та вільні робочі місця. Станом на 01 жовтня 2022 року на 23 підприємствах, установах та організаціях, які фактично здійснюють діяльність на території вище зазначених ОТГ Тернопільського району, наявна інформація про 38 вільних робочих місць та вакантних посад (на 01 жовтня 2021 року – 58 вакансій), у тому числі на посади службовців – 17 вакансій, на посади за робітничими професіями – 19 вакансій, на посади, які не потребують кваліфікації – 2 вакансії. Для працевлаштування осіб з інвалідністю наявні 3 вакансії.

Всього за січень-вересень 2022 року Тернопільський міськрайонний центр зайнятості від 97 суб’єктів підприємницької діяльності отримав інформацію про наявність 345 вільних робочих місць та вакантних посад (у січні-вересні 2021 року – 472 вакансії). Для налагодження співпраці із роботодавцями та територіальними громадами, а також з метою інформування про послуги служби зайнятості, фахівцями центру зайнятості проводяться інформаційні заходи, зокрема з початку 2022 року здійснено 28 виїзних робочих зустрічей в об’єднаних територіальних громадах с. В. Гаї, с. Біла, с. Байківці, с. Підгороднє, смт. В.Бірки, смт. В.Березовиця. З початку 2022 року проведено 48 тематичних семінарів з роботодавцями щодо вирішення актуальних питань, в т.ч. на території ОТГ – 8 семінарів.

На замовлення роботодавців проведено:

- 25 презентацій роботодавця (ТОВ «ГТА ЮА», ФІЛІЯ ТЗОВ «НЕСТЛЕ Україна» «НЕСТЛЕ БІЗНЕС СЕРВІС В ЄВРОПІ», АТ «СК «ТАС», ТОВ «ТД Дельта», ТзОВ «Таланпром», ТД АТ «Укрпошта»), в яких взяли участь 47 осіб;

- 49 міні-ярмарків вакансій (ТОВ «ГТА ЮА», ТОВ «Нова пошта», ТОВ «Явір-2000», ВВ «ТД Залізничних перевезень», ТОВ «Крафтмаєр», ТзОВ «Стандарт Фасад», ФОП Юськів Л.П., ФОП Ружніцька М.Б., ТОВ «ТД Дельта», ПП «Привокзальний майдан», ФОП Будзінська І.Б., ФОП Бородіна О.П., ФОП Бобко О.О., ТЗОВ «Тернопільхлібпром», Тернопільська комунальна міська лікарня №2, ФОП Тряпкін О.В., Тернопільська державна сільськогосподарська дослідна станція інституту кормів та с/г, ФОП Степанюк А.Г.), в яких взяли участь 65 осіб.

Тимчасова зайнятість. Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» щодо організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру. У січні-вересні 2022 року в ГО «Біла Тростина-Рідне Тернопілля» направлено 11 осіб.

Стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та легалізація зайнятості. Закон України «Про зайнятість населення» передбачає стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування на них за направленням центру зайнятості безробітних, які не спроможні на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню шляхом компенсації роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу. За січень-вересень 2022 року 4 суб’єкти підприємницької діяльності, що знаходяться на території Тернопільського району прийняли на роботу 5 осіб з числа безробітних з компенсацію витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску. За січень-вересень 2022 року 2 безробітні особи, які проживають на території Тернопільського району, працевлаштовані з компенсацією витрат роботодавцю у розмірі єдиного внеску.

Відповідно до «Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 331 (із змінами № 415 від 6 квітня 2022 р.) у квітні-вересні 2022 р. суб’єктам підприємницької діяльності надано компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, зокрема 5-м ПОУ з Байковецької ОТГ – за 9-х осіб, 2-м ПОУ Білецької ОТГ – за 3-х осіб, 1-му ПОУ Великогаївської ОТГ – за 1 особу, 2-м ПОУ Великоберезовицької ОТГ – за 4-х осіб, 3-м ПОУ Великобірківської ОТГ – за 3-х осіб, 1-му ПОУ Підгороднянської ОТГ – за 1 особу

У складних умовах формування ринку праці служба зайнятості працює достатньо злагоджено. Відпрацьовано систему прийняття і виконання управлінських рішень, чітку систему звітності та особистої відповідальності працівників, що забезпечує адресний підхід до кожного, хто звертається у центр зайнятості.

В приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості безробітні громадяни забезпечені безкоштовним доступом до Інтернету для ознайомлення з вільними робочими місцями та посадами на території України на ВЕБ – порталі Державної служби зайнятості (www.dcz.gov.ua).

З метою підвищення зайнятості населення у всіх сферах економічної діяльності вважаємо за доцільне:

- посилити роботу з детінізації економіки, в тому числі виявленні прихованих робочих місць, а також сприяти службі зайнятості в повному отриманні даних від роботодавців про вільні робочі місця і вакантні посади;

- для поінформованості центру зайнятості про створення нових робочих місць, просимо щомісяця (за наявності) повідомляти центр зайнятості про роботодавців, які здійснюють релокацію підприємств та які планують вводити в експлуатацію промислові об’єкти, а також укладають інвестиційні угоди на території Тернопільського району;

- з метою сприяння зайнятості учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб, просимо залучати представників центру зайнятості до участі у нарадах для сприянні у розв’язанні проблем щодо створення для них постійних та тимчасових робочих місць, працевлаштування з наданням житла;

- за умови участі Тернопільської райдержадміністрації та її підрозділів у грандах (програмах) з створення нових робочих місць, проведення профорієнтаційної роботи з молоддю і ін. просимо включати до робочих груп представників центру зайнятості з метою надання розширеної інформації про професійно-кваліфікаційний склад безробітних та наявність пропозиції робочої сили у Тернопільському районі, сприяння роботодавцям в укомплектуванні вакансій.




Додатки:

Основні показники діяльності міськрайонного центру зайнятості по Тернопільському районі протягом січня-вересня 2022 р.

Реєстр боржників по сплаті внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття станом на 01 жовтня 2022 року.

Склад безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості за адміністративним поділом та статтю станом на 01 жовтня 2022 року

Професійний склад безробітних, зареєстрованих у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості станом на 01 жовтня 2022 року.

Список підприємств, установ, організацій, які повідомили про можливе масове вивільнення (ст.40 п.1 КЗпПУ) своїх працівників у вересні 2022 року.





 Заступник директора  Галина ПРИСТУПА

 

(0352) 251672

Додаток 1

Основні показники діяльності міськрайонного центру зайнятості по Тернопільському районі протягом січня-вересня 2022 р.


Незайнятого населення

в т. ч. безробітних

Перебувало з початку року (осіб)

299

272

Зареєстровано протягом звітного періоду (осіб)

530

414

Перебувало всього з початку року (осіб)

829

686

Працевлаштовані (в т.ч. самостійно) з початку року (осіб)

183

127

Проходили професійне навчання (осіб)

18

18

Брали участь у громадських та інших тимчасових роботах (осіб)

11

11

Працевлаштовані на створені робочі місця з виплатою компенсації єдиного внеску роботодавцям (осіб)

2

2

Виплачено одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності безробітними (осіб)

0

0

Знято з обліку з інших причин (осіб)

455

379

Станом на 01.10.2022 року

Чисельність незайнятих громадян

191

Чисельність безробітних осіб: 

 з них: жінки

молодь до 35 років

180

123

43

Навантаження на одну вакансію (безробітних осіб)

4,7

Кількість вакансій на ПОУ Тернопільського району

38

ДОВІДКОВО:


2014 рік

2015 рік

2016 рік

2017 рік

2018 рік

2019 рік

2020 рік

2021 рік

Перебувало в пошуках роботи (чол.).

1888

1801

1438

1667


1819


1560

1677

1620

з них безробітних

1154

975

767

704

602

615

1010

1146

Працевлаштовано, всього

856

924

732

996

1143

852

564

365

в тому числі: -безробітних

291

239

218

240

170

209

246

332

- з наданням дотацій роботодавцям чи виплатою компенсації єдиного внеску

20

20

17

19

20

17

11

5

Брали участь у громадських та інших тимчасових роботах

135

141

63

40

36

23

5

20

Направлено на професійне навчання

151

99

116

152


75


61

51

44





Додаток 2




 


Реєстр боржників по сплаті внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття станом на 01 жовтня 2022 року.



№ п/п.

Назва ПОУ

Код ЄДРПОУ

Сума недоїмки, грн.

1

с/г ТОВ "Романівське"

30864932

10844,33

2

ПАП "Буцнівське"

30767156

6600,00

Всього:

17444,33








Додаток 3
Склад безробітних, зареєстрованих у центрі зайнятості за адміністративним поділом та статтю станом на 01 жовтня 2022 року
№ п/п  Місто, об’єднання територіальних громад та сільські ради Безробітні
Чоловіки Жінки Разом
Тернопільська МТГ 246 565 811
Тернопільський район: 57 123 180
Байковецька ОТГ 5 31 36
Білецька ОТГ 6 19 25
Великоберезовицька ОТГ 22 38 60
Великобірківська ОТГ 7 11 18
Великогаївська ОТГ 12 13 25
Підгороднянська 5 11 16
Інші населенні пункти 10 27 37
Усього (Тернопільська МТГ, Тернопільський район, інші населенні пункти) 313 715 1028


Професійний склад безробітних, зареєстрованих у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості станом на 01 жовтня 2022 року Додаток  4

№ п/п професії безробітних вільні вакансії, робочі місця кількість безробітних (осіб)

1 2 3 4

С п е ц і а л і с т и т а с л у ж б о в ц і

1 менеджери, керівники, завідувачі підрозділів, представники торговельні 18 198

2 інженери, фахівці з програмного забезпечення 10 45

3 бухгалтери 7 64

4 вчителі, викладачі 8 18

5 економісти 1 35

6 спеціалісти держ.служби 2 28

7 юристи, адвокати 0 28

8 адміністратори 3 20

9 бібліотекарі, працівники гуртків, клубів 1 15

10 секретарі, діловоди 0 22

11 касири 3 19

12 лікарі, фельдшери 16 11

13 медичні сестри 5 12

14 техніки 5 21

15 оператори комп. набору, поштового та телефонного зв'язку 2

16 вихователі, помічники вихователів 4 13

17 художники, дизайнери, артисти 6 8

18 психологи 1 3

19 майстри виробництва 0 4

20 лаборанти 2 7

21 соціальні працівники 0 1

22 журналісти, редактори 0 5

23 товарознавці 2 3

24 листоноші 4 5

25 інші 50 75

в с ь о г о: 150 660




Додаток 5
Список підприємств, установ, організацій, які повідомили про можливе масове вивільнення (ст. 40 п.1 КЗпПУ) своїх працівників у вересні 2022 року.


Код Назва ПОУ Всього осіб
1 25347928 ТЕРНОПІЛЬСЬКА РАЙОННА РАДА 4
ВСЬОГО: 4





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux