Оздоровлення економіки підприємств водопостачання і водовідведення лежить саме в площині підвищення енергоефективності
опубліковано 18 лютого 2022 року о 13:27

Про це повідомив Голова Держенергоефективності Валерій Безус під час відкриття Міжнародного водного форуму, організованого Асоціацією «Укрводоканалекологія» 16 лютого цього року.

«Впевнений, що оздоровлення економіки підприємств водопостачання і водовідведення лежить саме в площині підвищення рівня енергетичної ефективності, при чому в її широкому контексті: йдеться не тільки про використання електроенергії, а всіх видів енергетичних ресурсів і новітніх технологій, які пов’язані із відновлюваними джерелами енергії, альтернативними видами палива», - наголосив В.Безус.

Для стимулювання енергоефективності у зазначеній сфері прийнято низку законодавчих змін.

«Прийнятим минулого року Законом України «Про енергетичну ефективність» вперше передбачено безпосереднє завдання Уряду розробити державну цільову програму енергетичної модернізації підприємств водопостачання і водовідведення», - підкреслив В.Безус.

Водночас, вищезгаданий закон містить важливе положення: не менше 1% видаткової частини бюджету має спрямовуватися на заходи з енергоефективності.

«Тож у підприємств-водоканалів є можливість вступити у здорову боротьбу за фінансування необхідних проєктів з енергоефективності. Треба разом із народними депутатами, урядовцями плідно працювати над тим, щоб закласти відповідний бюджет на програму енергетичної модернізації», - наголосив Валерій Безус.

Варто зауважити, що Держенергоефективності на виконання закону вже розроблено проєкт Концепції Державної цільової програми енергетичної модернізації підприємств водопостачання та водовідведення на 2022-2027 роки, яка спрямована на надання державної підтримки підприємствам водопостачання та водовідведення.

Необхідні кроки для модернізації водопровідно-каналізаційного господарства також окреслили народний депутат Євген Пивоваров, член НКРЕКП Ольга Бабій, представники Мінрегіону, профільних асоціацій і компаній.

Окрім цього, Валерій Безус привітав учасників форуму із прийняттям 15 лютого Парламентом закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму на 2022-2026 роки «Питна вода України». Програма має бути ядром реалізації подальшої національної політики з точки зору забезпечення якості води та сталості питного водопостачання.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux