Новацій у частині вдосконалення процедури здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів
опубліковано 22 липня 2022 року о 10:20


Міністерство юстиції України 

        Протягом І півріччя 2022 року Міністерством юстиції було запроваджено низку новацій у частині вдосконалення процедури здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів.
        З метою оптимізації строків проведення державної реєстрації підзаконних нормативно-правових актів Міністерством юстиції розроблено постанову Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 року № 33 «Про внесення зміни до пункту 11 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади», якою передбачено можливість здійснення державної реєстрації підзаконних нормативно-правових актів безпосередньо в день їх надходження до органу державної реєстрації. При цьому у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні передбачено можливість у невідкладних випадках, пов’язаних із введенням в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, що потребують негайного прийняття рішення, суб’єктам нормотворення приймати відповідні нормативно-правові акти без необхідності отримання зовнішнього погодження таких актів із заінтересованими органами.
        Разом з цим змінено механізм здійснення Міністерством юстиції функції контролю за додержанням суб’єктами нормотворення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, за порушення якого встановлено адміністративну відповідальність, шляхом використання при цьому різних механізмів реалізації цієї функції, в тому числі перевірок, та періодичності їх проведення.
Однією із основних функцій Міністерства юстиції є здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, з метою захисту прав, свобод і законних інтересів громадян шляхом попередження прийняття незаконних правових норм.
        Так, Міністерством юстиції за І півріччя 2022 року попереджено прийняття 235 незаконних правових норм.
На постійному контролі Міністерства юстиції перебуває питання перегляду підзаконних нормативно-правових актів з метою приведення їх у відповідність до законодавства. На сьогодні на контролі Міністерства юстиції залишається питання приведення у відповідність до законодавства 40 нормативно-правових актів, щодо яких суб’єктами нормотворення розроблено відповідні проєкти нормативно-правових актів з порушених питань, які після прийняття будуть подані на державну реєстрацію до Міністерства юстиції.
Разом з тим Міністерством юстиції при здійсненні перевірок у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, а також інших органах, акти яких відповідно до законодавства підлягають державній реєстрації, стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, не виявлено порушень, за вчинення яких встановлено адміністративну відповідальність згідно зі статтею 18841 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Крім того, протягом І півріччя 2022 року Міністерство юстиції на підставі звернень юридичних та фізичних осіб витребувало для проведення перевірки щодо додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів 5 нормативно-правових актів. За результатами перевірки виявлено, що 2 нормативно-правових акта підлягали державній реєстрації в Міністерстві юстиції, проте на таку не подавались та відповідно не набрали чинності в установленому законодавством про державну реєстрацію нормативно-правових актів порядку. Станом на сьогодні зазначені нормативно-правові акти скасовано.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux