На Infobox Prozorro створено новий розділ про те як застосовувати екологічні вимоги для покращення ефективності закупівлі
опубліковано 18 вересня 2024 року о 09:25


Ефективна закупівля повинна враховувати вимоги до енергоефективності у поєднанні з іншими вимогами до екологічних характеристик предмету закупівлі, враховуючи вартість його життєвого циклу. Такий підхід визначений у Законі України «Про публічні закупівлі», але не всі замовники володіють достатніми знаннями і практичним досвідом застосування такого підходу. Як закуповувати екологічно з дотриманням законодавства – інформує замовників новий розділ «Екологічні вимоги» на  офіційному ресурсі державної електронної системи публічних закупівель Infobox Prozorro (https://infobox.prozorro.org/gpp-requirements). 
Цей розділ містить рубрики про законодавство, принципи і методи, стандарти та маркування щодо застосування екологічних вимог до предмету закупівлі. Але головне – в ньому наведені: 
-  готові рішення для замовників які екологічні вимоги і чому варто застосувати до товарів і послуг різних категорій; 
- рекомендовані вимоги до заходів захисту довкілля у разі застосування нецінових критеріїв;
- методи оцінки вартості життєвого циклу для різних категорій; 
- приклади тендерів які демонструють успішну практику застосування наданих рекомендацій
Рекомендуємо замовникам публічної сфери враховувати рекомендовані екологічні вимоги при підготовці тендерів відповідно до рекомендацій, розміщених у розділі «Екологічні вимоги» на Infobox Prozorro.
До основних переваг застосування рекомендованих вимог можна віднести:
- скорочення витрат, зменшення обсягів відходів та стічних вод внаслідок підвищення енергетичної ефективності, раціонального використання водних та інших ресурсів;
- зменшення забруднення навколишнього середовища, скорочення викидів парникових газів і ризиків для здоров’я людини, що в свою чергу сприяє поліпшенню умов та продуктивності праці;
- заохочення розвитку інновацій та інвестицій для зеленої відбудови України через запит на екологічні товари, послуги та технології.
- практичний приклад дотримання високих екологічних і соціальних стандартів демонструє лідерські позиції органів влади та організацій публічної сфери в напрямку євроінтеграції.
Розділ Екологічні вимоги на Infobox Prozorro створений ВГО «Жива Планета» в партнерстві з ДП «Прозоро».
Отримати консультацію щодо застосування цих рекомендацій або надати запит щодо вимог для нових категорій товарів чи послуг можна звернувшись на info@livingplanet.org.ua.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux