ПРАВИЛА ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ДІТЕЙ У 2023 РОЦІ
опубліковано 25 травня 2023 року о 12:22

З настанням літа українці стали більше їздити за кордон і навпаки. Чимало людей цікавляться, які нині діють правила перетину кордону з дітьми.

Чи потрібен дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон, повідомляє TRAVEL РБК-Україна посиланням на консульство України у Ґданську.

Зазначається, що в умовах воєнного стану, який діє нині в Україні, діють інші правила. Але три з них залишаються без змін:

дозвільна система стосується лише виїзду з України, на в’їзд до України згода батьків не потрібна;

дозвільна система стосується лише дитини, якій менше 16 років. Особа, якій виповнилося 16 років, може виїжджати з України самостійно;

дозвільна система стосується лише дитини, яка є громадянином України.

На час запровадження в Україні правового режиму воєнного стану діють положення абзацу 13 пункту 2-3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, відповідно до яких виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється без нотаріально завіреної згоди другого з батьків:

у супроводі одного з батьків, бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування;

за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Як зазначають у консульстві, зазвичай свідоцтва про народження вистачає, якщо записані в ньому прізвища та імена батьків та дитини відповідають прізвищам та іменам у паспортах.

 «Зверніть увагу, що статус баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима в такому випадку треба буде підтвердити оригіналами документів, що, мабуть, складніше, ніж отримати дозвіл хоча б одного з батьків на виїзд за кордон», – зауважують у відомстві.

Також дозвіл на виїзд за кордон не вимагається у разі виїзду дитини у супроводі іншої особи, яка отримала на це письмове повноваження (доручення) одного з батьків, завірене органом опіки і піклування.

У всіх інших випадках для виїзду дитини за кордон у супроводі іншої особи (сусідка, колега, подруга) необхідно мати доручення на виїзд дитини хоча б від одного з батьків.


ВИЇЗД ДІТЕЙ - СИРІТ,

ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ


⇒ Виїзд за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування, здійснюється у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи та за наявності:

паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) / документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України (далі - Держприкордонслужба) дозволить перетин державного кордону;

наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує, про виїзд дітей за межі України;

письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України дітей, погодженого з Національною соціальною сервісною службою України (далі - Насоцслужба). Таке погодження може надаватися за допомогою електронних засобів зв'язку. У разі неможливості отримати таке погодження обласної військової (військово-цивільної) адміністрації дозвіл на виїзд за межі України дітей за запитом директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, надає Нацсоцслужба, про що повідомляє Мінсоцполітики протягом одного робочого дня з наданням відомостей про дітей, супроводжуючих осіб/особу, державу остаточного перебування;

запрошення установ, організацій різних типів та форм власності, які уповноважені державою остаточного перебування дітей або органами місцевого самоврядування такої держави на здійснення заходів щодо прийому та супроводу дітей з інших країн. У запрошенні зазначається держава остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде супроводжувати дітей протягом усього періоду їх перебування за межами України, гарантії щодо повернення дітей на територію України.

⇒ Виїзд за межі України дітей, які не досягли 18-річного віку та не належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, але які зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, влаштовані до сімей патронатних вихователів, здійснюється у супроводі особи, уповноваженої керівником відповідного закладу / працівником закладу, який його заміщує або органом опіки та піклування чи обласною військовою адміністрацією, у супроводі патронатного вихователя, який здійснює догляд за дітьми, за наявності документів, передбачених для виїзду дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування, а також рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до сім'ї патронатного вихователя та письмового погодження за підписом голови або заступника обласної військової (військово-цивільної) адміністрації (засвідченого печаткою) про дозвіл на виїзд за межі України такої сім'ї або дітей, які влаштовані в сім'ю патронатного вихователя, із зазначенням держави їх остаточного перебування.

– За наявності яких документів може здійснювати перетин кордону дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування, яка перебуває під опікою/піклуванням?

– Така дитина може виїхати у супроводі опікуна за умови пред’явлення наступних документів: рішення про надання статусу дитині, рішення/розпорядження про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії,або ж рішення суду про встановлення опіки/піклування над дитиною (за умови, якщо дитина перебуває під опікою/піклуванням за рішенням суду), письмового погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дітей, а також документи, які посвідчують особу дитини та опікуна чи піклувальника.

– А які документи слід надати при перетині кордону дитиною, яка влаштована  у прийомну сім’ю?

– Прийомні батьки, у сім’ю яких влаштована дитина, супроводжуючи дитину (один із них чи обидва) при перетині кордону мають надати такі документи: оригінал договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї або його нотаріально засвідченої копію, письмове погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

– А які документи слід надати при перетині кордону такою дитиною, яка перебуває у дитячому будинку сімейного типу?

– Батьки-вихователі під час супроводу такої дитини при перетині кордону повинні надати наступні документи: оригінал договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідчену копію, письмове погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

Зазначу, що після прибуття дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування до держави остаточного перебування особи, які супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в державі перебування для постановки її на тимчасовий консульський облік.

Після прибуття дітей до держави остаточного перебування особи, що супроводжують дітей, зобов'язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік (пункт 23 Правил).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux