Наближати послуги до ветеранів або як успішно запровадити ветеранську політику у власній громаді завдяки навчанню ГО “Простір Можливостей”
опубліковано 22 липня 2024 року о 14:43

       Громадська організація “Простір Можливостей” вже тривалий час виступає партнером Міністерства соціальної політики. Окрім спільних навчань для ТЦК та СП, ГО “Простір Можливостей” також проводить 6-денний курс “Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах із застосуванням кейс-менеджменту”. 

       До курсу залучено 14 викладачів, більшість з яких — практики. Це люди, які були в той чи інший спосіб дотичні до формування ветеранських політик в державі: або самі ветерани, або ті, які працювали безпосередньо з цією категорією з 2014 року. 

Наприклад, під час першої лекції Директор проєктів “Простір Можливостей” Оксана Коляда дає загальне розуміння теми — портрет ветерана, що це за категорія людей та основні аспекти ветеранської політики — національна безпека, ідентичність, людський капітал. 

Психологічний блок проводить Андрій Полтавцев, який з 2014 року працює військовим психологом. Під час тренінгу він розповідає досвід людей,  які отримують травму,  і взагалі, що відбувається з людьми на фронті, з чим вони повертаються, як з ними комунікувати, які можуть бути тригери.

       Блок про кейс-менеджмент, тобто ведення випадку проводить представник Міністерства соціальної політики. 

       Окремим компонентом навчань виступають стратегічні ігри. В групах студенти вчаться визначати цільові групи, їхні потреби, а також як  можна задовольнити ці потреби. Окремо розглядається тема вшанування пам’яті, адвокація ветеранської теми у громадах, медичне забезпечення та пільги, а також курс з комунікації. 

       Соціальні працівники, які навчаються на курсі, отримують інструменти та розуміння, де можна знайти партнера, щоб надати людині у громаді повний спектр соціальних послуг. 

       Зазвичай слухачами курсу стають представники місцевих органів влади, тобто соціальні працівники, начальники відділів по соціальній роботі. У деяких громадах починають вводити окремі відділи по роботі з ветеранами. Це можуть бути представники з цих відділів, також “Простір Можливостей” залучає до навчання і громадські організації. На сьогодні вже понад 700 осіб пройшли такі курси. 

       Основна ідея курсу — навчити людей, які надають певні послуги ветеранам. Звісно, що першочергово це мають бути соціальні працівники, але це також можуть бути і працівники ЦНАП, і сімейні лікарі, і фахівці центрів зайнятості. Всі учасники курсу отримують навички, як налагодити комунікацію з людиною, яка повертається чи вже повернулася з фронту, їхніми родинами та родинами безвісти зниклих і тих, хто у полоні. 

       Луговська Ольга, начальник відділу по роботі з ветеранами управління соцзахисту Звягільської міської ради Житомирської області — слухачка курсу. Посаду обіймає трішки більше, ніж півроку, однак раніше мала досвід і волонтерства, і роботи з військовими. Крім того, її чоловік — колишній військовий, воював з 2014 року. Після повернення, разом з товаришем, відкрили свою справу, і це приклад того, як військові можуть інтегруватися в мирне життя. Саме тому, обіймаючи нову посаду, пані Ольга вирішила пройти цей курс. 

“На щастя, у нашому місті є симбіоз — заступниця міського голови цілковито підтримує всі ініціативи громади, які направлені для захисту прав та інтересів військових та ветеранів”, —  каже вона. 

       Раніше тренери ГО “Простір можливостей” вже проводили стратегування у Звягелі, де були присутні всі представники міської влади, керівники медичних закладів, представники ТЦК та СП, поліції та соціальної сфери. Саме після цього стратегування, працівники соцсфери долучилися до навчання, яке вже відбувається в Києві.  “Професійна робота і допомога починається саме з навчання особового складу. У нашій громаді відповідне навчання повністю отримали відділ по роботі з ветеранами,  Управління соціального захисту, центр зайнятості, центр соціальних служб”, - розповідає Ольга Лутковська. 

       На думку слухачки курсу, впровадження ветеранської політики в будь-якій громаді повинно починатися саме з комунікації та інформування ветеранів і членів їхніх родин про можливості та пільги, які для них передбачені. І ці треки потрібно повторювати постійно, щоб ніхто не відчував себе покинутим. 

       Начальник відділу по роботі з ветеранами управління соцзахисту  Звягільської міської ради каже, що для впровадження ефективної ветеранської політики необхідно кожній громаді усвідомити наступне: 

1. Війна триває 10 років, тому над ветеранською політикою треба працювати невідкладно. 

2. Інтегрувати ветерана до цивільного життя має сама громада. 

3. Готувати жителів громади і громаду до того, що частина ветеранів може мати інвалідність, а значить — треба працювати над безбар’єрністю та свідомим сприйняттям таких людей. 

4. Наближати послуги для ветеранів, щоб однаково ними могли скористатися, як ветерани у місті, так і ветерани у селі. 

       Людмила Скиба, заступник директора Центру надання соціальних послуг Жовтоводської міської ради і депутат Жовтоводської міськради, соціальний менеджер Центру життєстійкості дізналася про курс від Всеукраїнської Асоціації Громад. На її думку, такі навчання мають відбуватися постійно, адже своїм досвідом діляться не лише теоретики, але і практики. 

       “Для мене, як для представника громади, було також важливо почути досвід інших — великих і малих громад — ми відпрацьовували практики між собою, де і вдалося обмінятися досвідом. З власного досвіду скажу, такий обмін думками та досвідом допомагає на практиці швидко реагувати на зміни,  не прикриватися нормативними документами, а зробити все можливе у громаді, щоб ці норми законів діяли, і діяли ефективно”, — поділилась Людмила Скиба. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux