Інформація про виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії із створення безбарєрного простору.
опубліковано 03 травня 2023 року о 11:28

        В Тернопільському районі проводиться відповідна робота, спрямована на підвищення рівня поінформованості населення з метою створення безбар’єрного простору в різних аспектах життя людини, рівних можливостей для всіх суспільних груп населення для самореалізації, здобуття освіти, працевлаштування, розвитку здібностей та потенціалу, забезпечення системного та комплексного підходу щодо реалізації принципів соціальної, економічної, політичної, цифрової та фізичної безбар’єрності, особливі потреби людей з інвалідністю, формування поваги до їх прав. На національному рівні таке право гарантується цілою низкою документів, провідну роль серед яких відіграють наступні:

– Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

– Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»;

– Закон України «Про будівельні норми»;

– Закон України «Про архітектурну діяльність»;

- Постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 443 «Про утворення Ради безбар’єрності»;

- Альбом безбар’єрних рішень створений в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування урядів Німеччини та Швейцарії. Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.

         Як зазначається, Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник, який рекомендує та на прикладах демонструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Розробники Альбому – команда урбан-бюро Big City Lab – залучали експертів у галузях містопланування, будівництва, людського різноманіття та інших сферах, дотичних до створення публічного простору. Наприклад, у них ідеться про те, на що потрібно звертати увагу під час проєктування сховищ та потреби яких уразливих груп варто враховувати, які типи скла безпечніші за інші та як планувати вхід у будівлю тимчасового шпиталю. Є також рекомендації щодо безпечного для пішоходів улаштування блокпостів та протитанкових їжаків, світломаскування вулиць, встановлення стел екстреної допомоги з дефібриляторами. Наголошується на важливості кімнат сенсорного розвантаження для тих, хто має підвищену чутливість до світла та звуків, наявності доступних душових кабін та місць для харчування у прихистках.

        Одним із пунктів виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії із створення безбарєрного простору є забезпечення функціонування системи цивільного захисту і безпеки маломобільних груп населення, створення системи укриттів.

      На території Тернопільського району розташовано 64 сховища, 208 протирадіаційних укриттів, 538 найпростіших укриттів. Відсутні споруди подвійного призначення із відповідними захисними властивостями.

        Під час проведення обстеження стану готовності захисних споруд балансоутримувачам було надано пропозиції, щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту відповідно до Вимог. Також рекомендовано облаштувати доступ до захисних споруд маломобільних груп населення.

       Держава має створити для людей з інвалідністю можливість вести незалежний та повноцінний спосіб життя, тобто вжити конкретних заходів для усунення будь-яких перешкод, що утруднюють або унеможливлюють доступ до споруд, транспорту, а також до інших об’єктів і послуг (школи, житлові будинки, медичні установи, аптеки, магазини та робочі місця.











Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux