День Героїв Небесної Сотні
опубліковано 18 лютого 2022 року о 08:41

Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”, щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Цього дня ми вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави, які захищали ідеали демократії, обстоювали права та свободи людини, європейське майбутнє України.

Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були і наші земляки:

Назар Войтович - наймолодший Герой Небесної сотні. 17-річний юнак приїхав на Майдан вранці 20 лютого й встиг пробути тут лиш кілька годин. Під час кривавих протистоянь у Назара влучила куля снайпера. Хлопець був студентом третього курсу Тернопільського кооперативного коледжу. У рідній школі Назара відкрили музей пам’яті Героя, у якому зберігаються його малюнки та речі, які він мав з собою на Майдані;

Устим Голоднюк - 19-річний юнак зі Збаража під час розгону студентів у ніч на 30 листопада стояв на першій лінії оборони і намагався не пустити силовиків. Разом із хлопцями зробили коридор, яким з оточення беркутівців вийшли дівчата. Отримав поранення. Та тільки-но рани загоїлися, поїхав на Майдан. 20 лютого на вулиці Інститутська хлопця вбив снайпер. Останнє, що Устим написав на сторінці в соцмережі: «Рабів до раю не пускають!»;

Тарас Слободян - народився 10 грудня 1982 року. Проживав у Тернополі, працював у Тернопільському національному економічному університеті. Перебував на Майдані, проте потім безслідно зник. Точної дати смерті встановити не вдалося. Відомо лише, що це сталося в грудні 2013 року. Його закатоване тіло знайшли у березні 2014-го в лісі на Сумщині.

Небесна Сотня стала для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, а й прикладом та джерелом натхнення для наших воїнів, які гідно захищають територіальну цілісність України на сході, утверджуючи право людини на вільне життя. Українці вибороли право на демократичний європейський розвиток держави і готові боротися за нього та очищення від тоталітарного минулого.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux