10 років системі безоплатної правової допомоги України
опубліковано 14 червня 2022 року о 15:13

       У червні 2012 року, була створена перша установа системи безоплатної правової допомоги – Координаційний центр з надання правової допомоги. Створенню центру передувало прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу» і 2 червня 2011 року стало стартом розвитку системи БПД. Цей закон набрав чинності з 1 січня 2013 року.

       З того часу й дотепер Координаційний центр управляє системою БПД, розробляє нормативно-правові акти, впроваджує нові стандарти у сфері надання безоплатної правової допомоги.

       З 1 січня 2013 року запрацювали регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД) почали надавати у кримінальному процесі – забезпечуючи захист підозрюваним та обвинуваченим у кримінальному провадженні, а також затриманим, заарештованим та засудженим.

       З 1 липня 2015 року в усіх регіонах України відкрилися місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Доступ до БВПД у цивільному та адміністративному процесах отримали соціально незахищені категорії громадян –учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю та ін.

       Поступово перелік осіб, які мають право на БВПД, розширювався. Так, у 2018 році його отримали особи, які постраждали від домашнього насильства, а також діти. Далі у 2020 році право на БВПД отримали викривачі корупції у зв’язку із повідомленням ними інформації про корупційне правопорушення, та власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості. З листопада 2021 року громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, отримали право на БВПД з питань, пов’язаних із захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у зв’язку зі збройною агресією російської федерації та тимчасовою окупацією території України. З 20 травня цього року це право отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, а також особи без документів.

       За роки роботи регіональні центри України видали понад 773 тис. доручень про призначення адвоката за рахунок держави для здійснення захисту всіх затриманих, а також підозрюваних, обвинувачених у кримінальному процесі, які через брак коштів або через інші об’єктивні причини не могли самостійно залучити захисника. З них Регіональним центром з надання БВПД у Тернопільській області видано 14 290 доручень.

       Місцеві центри прийняли понад 413 тис. рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах (з них місцеві центри Тернопільщини надали правову допомогу 16 006 особам ). Також фахівці місцевих центрів проконсультували близько 3,188 млн громадян (з них місцеві центри Тернопільщини - 107 960 мешканців регіону).

       На сьогоднішній день працівники системи БПД проводять цікаві та інформативні правопросвітницькі кампанії, спрямовані на посилення правової спроможності громад. Із запровадженням нових цифрових сервісів громадяни мають змогу отримувати правові послуги з будь-якої точки України. Для надання правової допомоги використовуються всі доступні способи — телефонний зв’язок, вебсайт та сторінки у соцмережах, месенджери, мобільні застосунки. Отримати правову допомогу можна дистанційно: у кабінеті клієнта на сайті системи, у мобільному за стосунку «Безоплатна правова допомога» та «Твоє право», у месенджерах Телеграм та Вайбер або на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

       Воєнний стан не призводить до обмеження прав суб’єктів на БПД, гарантованих Законом України «Про безоплатну правову допомогу». Під час війни система безоплатної правової допомоги продовжує надавати правову допомогу тим, хто її потребує.

Насамперед отримати безоплатну правову допомогу можна за єдиним телефонним номером 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України).

       Звернутися за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою можна до найближчого бюро правової допомоги, незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де наразі тривають воєнні дії.

       Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режими роботи бюро можна на мапі, яка регулярно оновлюється: https://bit.ly/bpd_buro. Там же можна дізнатися графік роботи консультаційних пунктів (дату та час проведення прийому осіб).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux